S-Pankki kehitti yhteistyössä Cloud1:n kanssa ratkaisut, jotka ennaltaehkäisevät datan laatuvirheet positiivisessa luottotietorekisterissä.
S-Pankki siirtyi onnistuneesti positiivisen luottotietorekisterin käyttäjäksi huhtikuussa. Luottotietorekisterin kaltaiset koko toimialan laajuiset uudet ratkaisut ovat herkkiä datan laatuvirheille etenkin käyttöönottovaiheessa.
”Nyt voidaan hehkuttaa, että kaikki meni meidän osaltamme hyvin, suunnitelmien mukaisesti ja aikataulussa. Tämä onnistuminen tehtiin hyvässä yhteistyössä Cloud1:n ja henkilöstömme kanssa”, S-Pankin lainojen kehityspäällikkö Annemari Airaksinen iloitsee.
Uudistus vaati luovaa ongelmanratkaisua ja yhteistyötä laajoissa verkostoissa pankkien erilaisten IT-kumppanien kesken.
”Aikataulu oli tiukka. Sääntelyn määrittelyt olivat myös osin keskeneräisiä, kun työ aloitettiin. Järjestelmän kehittäminen vaati hyvää yhteistyötä eri osapuolten ja järjestelmätoimittajien kanssa.”
Luottotietorekisteriin livahtavat virheet nousevat nopeasti otsikoihin ja julkiseen keskusteluun. Onnistunut käyttöönotto huomaamatta.
”Ja se on tarkoitus. Lopulta kyse on asiakaskokemuksen parantamisesta. Kun tiedot liikkuvat ja ovat oikein ensimmäisellä kerralla, ei loppuasiakas huomaa kuin entistä nopeamman, laadukkaamman asiakaspalvelun”, Cloud1:n asiantuntija ja S-Pankin asiakasvastaava, Simone Andreani sanoo.
Cloud1 vastaa myös S-Pankin järjestelmän 24/7-ylläpidosta.
IT:n ja liiketoiminnan uudistus
Positiivisen luottotietorekisterin sujuva käyttöönotto tarjoaa S-Pankille mahdollisuuden kehittää digitaalista liiketoimintaansa, asiakaskokemusta sekä lainaprosessin tehokkuutta ja laatua.
”Olemme käyttöönoton jälkeen varmistaneet, että järjestelmä toimii ja data on laadukasta. Seuraavassa vaiheessa lisäämme automaatiota myös asiakkaan lainanprosessin eri pisteisiin, mikä keventää lainanhakuprosessia”, Airaksinen kertoo.
Rekisteri nopeuttaa pankin lainahakemuksen käsittelyaikoja lisäämällä automaattista päätöksentekoa prosessin eri vaiheissa.
“Voimme tehdä entistä parempia päätöksiä automaattisesti ja helpottaa asiakkaiden hakemusprosessia niin, että heidän ei tarvitse toimittaa esimerkiksi liitteitä yhtä usein kuin aiemmin. Liitteiden läpikäyminen on ollut myös pankin lainahakemuksen käsittelyä hidastava manuaalinen työvaihe, joka jää osittain pois”, Airaksinen kertoo.
Lopulta IT-uudistusten onnistumisessa on kyse ihmisen toiminnasta, oli sitten kyse IT-kumppanista tai kirjauksia järjestelmiin tekevästä henkilöstöstä.
"Meille tämä oli laajempi työ kuin vain sääntelyn vaatimukset täyttävän raportoinnin ja IT:n uudistus. Osallistimme kehitystyöhön koko organisaation, sillä tällaisissa hankkeissa koko henkilöstön merkitys korostuu datan laadun ja tietoturvan varmistamisessa”, Airaksinen sanoo.
Monenkirjavasta datasta yhdenmukaiseen tietoon
Rekisterin käyttöönottoa edelsi lähes kuukauden kestänyt testausvaihe, jossa simuloitiin erilaisia virhetilanteita, niiden mahdollisia syntymekanismeja ja kehitettiin uusia tapoja tunnistaa datan laatuun vaikuttavia tekijöitä. Testaus eteni perustapauksista kohti yhä monimutkaisempia tilanteita. Kehitystyö ja testaus etenivät rinnakkain nopealla syklillä.
Luottotietorekisterin vaatima datatoteutus rakennettiin S-Pankin Azure-data-alustalle. Tämän ansiosta työkalut ja prosessit olivat jo valmiiksi S-Pankin käytössä. Uudistuksessa oli mahdollista keskittyä lähetettävän aineiston erityispiirteisiin.
Positiivisen luottotietorekisterin data kootaan useista eri lähteistä. Se koostuu laajasta kirjosta erilaisia luottotuotteita, velallisia ja luottotietojen käsittelyprosesseja. Ensimmäisenä monenkirjava data on yhdenmukaistettava. Tämän jälkeen tiedon laatu varmistetaan sadoilla säännöillä. Virheet ja puutteellinen tieto esitetään käsittelijälle Power App-pohjaisella käyttöliittymällä. Kun tieto on korjattu, se jatkaa matkaansa luottotietorekisteriin.
Myös asiakastiedot vastaanottava rekisteri varmentaa datan laadun ja palauttaa virheelliset rivit uudelleenkäsittelyyn. Tiedon korjaamisen ja lähettämisen pitää tapahtua nopeasti ja saumattomasti. Muuttuneet ja uudet asiakastiedot on tallennettava rekisteriin kahdessa päivässä.