Jouni Heikniemi
Jouni vastaa Cloud1:n tarjoomakehityksestä ja markkinoinnista. Hän toimii myös tytäryhtiö Devisioonan toimitusjohtajana. Jouni on myös pitkän linjan ohjelmistoammattilainen ja yksi maailman 200 Microsoft Regional Directorista.
Azure Advanced Specialization on Microsoftin kumppaniohjelman luokitus, joka todentaa kantajansa osaamisen valitulla ratkaisualueella. Mutta mistä se oikeasti kertoo?
Joulukuussa 2024 saavutimme tärkeän merkkipaalun: Tiimimme onnistui uusimaan Microsoft Azure Advanced Specialization: AI Platform -tunnustuksen. Sen myötä osoitimme jälleen kykymme toimittaa AI- ja koneoppimisratkaisuita Microsoftin standardien mukaisesti. AI Platform -erikoistumisleima tekee jatkossakin seuraa vastaavalle Analytics-todistukselle kaikkialla, missä tiimimme Azure-osaamisesta tarvitaan näyttöjä.
Mutta mitä Advanced Specialization -tasot tarkoittavat asiakkaalle? Mitä sertifioidulta Microsoft-kumppanilta on lupa odottaa? Ja miksi ihmeessä vanhan tunnustuksen uusimista kannattaa juhlistaa?
Advanced Specialization -sertifikaatti tarkoittaa, että Microsoft on todentanut sitä kantavan yrityksen osaamisen kyseisellä palvelualueella.
Hankittaessa pilvi-, data- ja liiketoimintasovelluspalveluja lopputuloksen laatu on paljolti kiinni toimittajakumppanin osaamisesta. Microsoft on siksi luonut kaksiportaisen järjestelmän toimittajien osaamisen luokitteluun.
Luokittelun ensimmäinen taso on nimitys kumppaniksi valitulla ratkaisualueella. Cloud1 on esimerkiksi nimetty kumppaniksi kolmella ratkaisualueella: Digital & App Innovation, Infrastructure ja Data & AI.
Advanced Specialization kertoo puolestaan erityisosaamisesta tarkemmin rajatulla osa-alueella, esimerkiksi nyt AI Platformin saralla. Kumppanuus on generalismia, kykyä ratkaista tietyn alueen ongelmia tavanomaisilla menetelmillä. Erikoistuminen viittaa kykyyn päästä tietyllä alueella vaikeimpienkin ongelmien niskan päälle.
Viime vuosina Microsoft on kehittänyt kumppaniohjelmaansa suuntaan, jossa se varmentaa yhä tarkemmin toimittajien osaamista. Osaaminen tarkoittaa tässä yhteydessä nimenomaan käytännössä todistettua kykyä toimittaa ratkaisuja parhaita käytäntöjä seuraten.
Advanced Specialization -tunnustuksen hankkiminen ei ole mikään läpihuutojuttu. Se edellyttää kolmannen osapuolen tekemää auditointia, jossa käydään läpi tarkalla kammalla jo tehtyjä toimituksia. Auditoinnin läpäisyvaatimukset ovat myös kiristyneet parin vuoden takaisesta. Tämä on hyväkin asia – vaikka auditoinnin läpäiseminen harmaannuttaa, haastavuus myös osoittaa, että Microsoft haluaa sertifiointien todella takaavan kumppanin osaamisen.
Microsoft itse on esittänyt asian siten, että jos kumppaninimitys vertautuu maisterin papereihin, voi Advanced Specializationia sanoa tohtorin tutkinnoksi. Auditointimme suorittanut taho puolestaan vertasi sitä ravintolan terveystarkastukseen: ”Ei ole kyse vain siitä, teettekö hyvää ruokaa – sen uskomme kyllä asiakasmenestyksen perusteella olevan kunnossa – vaan siitä onko myös keittiönne puhdas.”
Toisin sanoen sertifikaatti kertoo sekä tiimin teknisestä osaamisesta että käytettyjen toimintamallien johdonmukaisuudesta ja kypsyydestä.
Tunnustuksen on tarkoitus olla ennen kaikkea osoitus kantajansa kyvystä toimittaa palveluja, jotka kestävät aikaa, skaalaa ja tarkastelua. Tarkoitus on, että hankkiessaan palveluja sertifioidulta kumppanilta asiakas voi luottaa siihen, että ne tuotetaan Microsoftin määrittämien parhaiden käytäntöjen mukaisesti.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että:
Asiakkaan kannalta on positiivista myös se, että auditoidut erikoisjoukot käyttävät samoja toteutusperiaatteita. Monitoimittajaympäristössä yhteinen käsitys parhaista käytännöistä helpottaa kokonaisarkkitehtuurin johtamista, kun kaikki kumppanit pelaavat samoilla säännöillä.
Sertifikaatti pitää myös uusia kahden vuoden välein, joten laakereilla lepäilyyn ei ole varaa. Auditoinnissa tämä tuntuikin hyvin konkreettisesti: vaatimukset AI-projekteille olivat kasvaneet niin paljon, että riman yli pääseminen ei tuntunut missään vaiheessa aivan selvältä. Näin pitääkin olla, sillä AI-kentän kehittyessä myös toimitusprojektien vaatimusten on noustava.
Meiltä on lupa odottaa kykyä toimittaa tarkoituksenmukaisia ja teknisesti kestäviä AI- ja koneoppimisratkaisuja.
Tekoälykeskustelu tuntuu toisinaan jumittuneen innovaatiotasolle. Innovoiminen on kuitenkin vain yksi osa kokonaisuutta. Kypsä metodologia varmistaa, että myös toteutus toimii ja etteivät innovaatiot valu hukkaan. Samalla hyvä toteutustapa varmistaa sen, että ratkaisu on teknisesti riittävän kypsä myös laajamittaiseen tuotantokäyttöön.
Suunnitelmamme on hankkia Advanced Specialization -sertifioinnit kaikilla tarjontamme keskeisillä osa-alueilla. Osasyy siihen on tietysti mahdollisuudet, jotka avautuvat meille Microsoftin kumppaniohjelman kautta. Lopulta kuitenkin tärkein syy on se, että sertifiointiprosessi auttaa meitä kehittämään omaa toimintaamme ja palvelemaan paremmin asiakkaitamme – on ihan hyvä, että IT-projekteissakin käytetään rakennusvalvontapalveluita.
Jouni vastaa Cloud1:n tarjoomakehityksestä ja markkinoinnista. Hän toimii myös tytäryhtiö Devisioonan toimitusjohtajana. Jouni on myös pitkän linjan ohjelmistoammattilainen ja yksi maailman 200 Microsoft Regional Directorista.