Power Platformista on kasvanut kustannustehokas ratkaisu liiketoiminnan kehittämiseen ja hidastuneen digitalisaation elvyttämiseen. Sillä on myös tärkeä rooli, kun aletaan etsiä vaikuttavia keinoja yhdistää yrityksen data tekoälyyn. Erityisen elegantin työkalun Power Platformista tekee se, että sen avulla liiketoiminnan digitarpeet voidaan täyttää aiheuttamatta lisäkuormitusta IT:lle.
Digitalisaatio uuteen nousuun Power Platformin avulla
Tämä vuosikymmen ei ole ollut helppo. Olemme kulkeneet kriisistä kriisiin, mikä on hidastanut lupaavassa vauhdissa ollutta digitaalista transformaatiota.
Yrityksissä tämä on näkynyt siten, että sovelluskehityshankkeita on jäädytetty tai lykätty. Liiketoiminnan kehittämiseen tähtäävistä sovellushankkeista säästäminen on kuitenkin vähän kuin pilkkoisi talonsa seinät polttopuiksi.
Tekninen velka saattaa pitkällä aikavälillä kasvaa ylitsepääsemättömäksi ongelmaksi. Siksi tarvitaan keinoja edistää digitalisaatiohankkeita myös rajallisilla budjeteilla.
Esimerkiksi tähän haasteeseen Power Platform ja low-code-kehittäminen tarjoavat kustannustehokkaan ratkaisun. Forresterin tutkimuksen mukaan Power Platformia hyödyntämällä lyhennetään sovellushankkeiden läpimenoaikaa 50 %, mistä seuraa huomattavat säästöt myös euroissa laskettuna.
Salainen kolmas vaihtoehto SaaS:n ja perinteisen sovelluskehityksen välissä
Yrityksen digitalisaatioratkaisut menevät tyypillisesti kahteen kategoriaan:
- Valmiisiin SaaS-ratkaisuihin, joiden mukauttaminen rajoittuu erilaisiin konfiguraatioihin ja API-rajapintoihin.
SaaS-ratkaisut saadaan nopeasti käyttöön, ne ovat kustannustehokkaita ja toimivat yleensä ongelmitta. Niiden avulla ei kuitenkaan saavuteta kilpailuetua, sillä samaa sovellusta käyttävät luultavasti myös monet muut.
- Perinteiseen sovelluskehitykseen, jossa ainutlaatuinen, yrityksen ja sen prosessien näköinen, ratkaisu rakennetaan tyhjästä.
Uniikit sovellukset tarjoavat rajattomat mahdollisuudet räätälöintiin. Niiden avulla kilpailuetua tuottavien palvelujen luominen on vain mielikuvituksesta ja teknisistä kyvykkyyksistä kiinni. Miinuspuolena on se, että kustannukset saattavat kasvaa suuriksi, ja valmistumiseen voi mennä kauan.
Kilpailuetua nopeasta ja laajalle ulottuvasta digitalisaatiosta
Toinen Power Platformin ja low-code-sovelluskehityksen vahvuuksista piilee siinä, että niiden avulla digitalisaatio voidaan ulottaa myös sellaisiin prosesseihin ja työvaiheisiin, joiden digitalisoinnin ROI jäisi perinteisen sovelluskehityksen keinoilla heikoksi.
Power Platformin avulla rakennettujen yksittäisten sovellusten elinkaarikustannukset jäävät maltillisiksi, koska kehitystyö on nopeaa ja ylläpito hoituu alustatasolla. Yhden perinteisen sovelluksen hinnalla saa siten useamman low-code -appin. Tämä mahdollistaa monialaisen tehokkuusloikan, millä alkaa olla vaikutusta jo yrityksen kilpailukykyynkin. Samalla paranee datan laatu, mikä puolestaan luo paremmat edellytykset tuleville AI-sovelluksille.
Ja toisin kuin ehkä luulet, Power Platformin mahdollisuudet eivät rajoitu Microsoft-ekosysteemiin. Yli 900 valmiiseen liitäntään sisältyvät yhteydet kaikkiin tavanomaisiin pilvipalveluihin ja tietojärjestelmiin, kuten AWS:n, Google Cloudiin ja SAP:iin.
Hybridimallilla enemmän irti suurista hankkeista
Power Platform ja low-code-kehitys eivät myöskään ole ristiriidassa perinteisen sovelluskehityksen kanssa. Päinvastoin suurissa sovelluskehityshankkeissa voidaan saavuttaa nopeutta ja kustannustehokkuutta yhdistämällä nämä kaksi.
Tämä voi toimia esimerkiksi siten, että sovelluksen kova ydin ja backend rakennetaan perinteisin keinoin, ja erilaiset käyttöliittymät Power Platformin avulla. Low-coden avulla säästetyt varat voidaan sitten joko laittaa taskuun tai niillä voidaan kehittää lisäkäyttöliittymiä.
Meille tällainen hybridimalli sopii paremmin kuin hyvin. Cloud1:llä on ollut erinomaiset valmiudet kaikenlaiseen sovelluskehitykseen siitä lähtien, kun ostimme osake-enemmistön Devisioona Oy:stä keväällä 2024.
Minkälaisiin sovelluksiin Power Platform taipuu?
Cloud1-konsernissa olemme tehneet vuosia erilaisia sovelluksia Power Platformin avulla. Tässä muutama esimerkki sovellusten käyttötarkoituksista:
- Datan validointi: Aivan ensimmäiset Power Apps -toteutuksemme liittyivät Power BI -raportteihin. Huomasimme raporteissa esiintyvän toisinaan virheellistä dataa, mikä piti tietysti korjata alkulähteeseen. Helpoimmaksi ratkaisuksi osoittautui rakentaa Power App, jonka avulla käyttäjä saattoi tehdä vaaditut korjaukset heti virheen havaittuaan.
- Datan syöttäminen: Paperiset lomakkeet ja manuaaliset tiedon keräämisen prosessit ovat yhä arkea monissa yrityksissä. Tyypillinen Power App -toteutus korvaa tällaiset sovelluksella, mistä kerätty data siirretään Power Automaten avulla automaattisesti haluttuun paikkaan.
Hybridimallilla ovat mahdollisia myös monimutkaisemmat ratkaisut. Eräälle asiakkaallemme olemme rakentaneet siten jopa kustannustehokkaan varastonhallintajärjestelmän.
- Skenaariolaskenta: Tuotantosuunnitelmia, tarjouksia ja erilaisia ennusteita varten tarvitaan laskelmia. Usein tällaisiin laskutoimituksiin voi mennä viikkoja, kun dataa joudutaan keräämään ja yhdistelemään eri lähteistä. Power Platformin avulla voidaan rakentaa sovellus, joka poimii tarvittavan datan ja suorittaa laskelmat automaattisesti – ilman epämääräisiä Exceleitä.
Power Platformilla on tärkeä rooli tekoälysovellusten kehityksessä
Tekoälyvallankumous etenee kovaa vauhtia läpi kaikkien toimialojen. Seuraavan sukupolven AI-sovelluksista puhuttaessa korostetaan yritysten oman datan merkitystä. Mutta kun juhlapuheista siirrytään kohti konkretiaa, herää kysymys: Mitä niillä tekoälysovelluksilla on oikeasti tarkoitus tehdä?
Vastaus löytyy vain ahkeran testaamisen kautta, ja Power Platform tarjoaa helpon tavan testata erilaisia kohtaamisia tekoälyn ja ihmisen välillä.
Tulevia AI-sovelluksia voivat olla esimerkiksi ”human-in-the-loop” -ratkaisut, joissa ihminen arvioi tekoälyn tekemiä suosituksia (ja joita harva valmisjärjestelmä tukee). Toinen käyttötapaus on erilaiset ohjauspaneelit, joiden avulla käyttäjä säätää AI:n ohjaukseen liittyviä parametrejä, prompteja ja muita muuttujia. Kolmantena voidaan mainita generatiivisen AI:n hyödyntäminen erilaisissa tukipalveluissa.
Kaikkiin näihin tarvitaan käyttöliittymiä, ja milläköhän – tässäkin artikkelissa usein mainitulla low-code-alustalla – sellaiset rakennetaan tehokkaasti?
Haluatko jutella lisää PowerPlatformista? Ota yhteyttä ja jatketaan keskustelua!