Järjestelmä-integraatiot
Onnistuneen IT-kokonaisuuden tunnistaa siitä, että järjestelmien väliset integraatiot tukevat niin prosesseja, datavirtoja kuin kehitystyötäkin.
Järjestelmäintegraatioilla (Enterprise Application Integration, EAI) ratkaistaan monenlaisia tarpeita. Datan vieminen tietovarastoihin, reaaliaikainen prosessien välinen synkronointi, ulkoiset rajapinnat, palveluväylätoteutukset - laadukas pilvipohjainen integraatioalusta huolehtii näistä kaikista. Integration Platform as a Service (iPaaS) -konseptilla tarkoitetaan pilvikomponenteilla rakennettua keskitettyä integraatioalustaa, joka huolehtii organisaation liiketoimintadatan liikkeistä. Tyypillisesti iPaaS-ratkaisu keskitetään: organisaatiossa on vain yksi piste, jonka kautta data kulkee. Tämä on kustannustehokasta, ja samalla mahdollistaa integraatioiden tehokkaan mittaamisen, turvaamisen ja valvonnan.
Vaikka integraatioalusta onkin pohjimmiltaan tekninen komponentti, sitäkin on syytä kehittää liiketoimintatarve edellä. Ratkaisevia kysymyksiä ovat esimerkiksi datajakelun luotettavuuteen, reaaliaikaisuuteen ja volyymiin liittyvät kysymykset. Yksi integraatioalusta voi välittää niin IoT-tapahtumavirtaa kuin viikottaisia eräajojakin, mutta alustan rakenne määrittyy sen mukaan, mikä asiakkaalle tuottaa eniten hyötyä.
Integraatioratkaisumme perustuvat Azure Integration Services -tuoteperheeseen (mm. Azure Logic Apps, API Management, Service Bus, Event Grid).
Integraatioalustan rakennuspalikoita
Palveluväylä ja tapahtumapohjaisuus
Integraatioalusta voi toimia myös palveluväylänä, joka toimittaa liiketoimintaviestejä kaikille kiinnostuneille osapuolille. Esimerkiksi uudesta tilauksesta voidaan lähettää väylään viesti, eikä lähettäjän tarvitse tietää, mihin kaikkiin järjestelmiin viesti menee - väylä huolehtii toimituksesta.
Pidemmälle rakenneltuna tämä mahdollistaa tapahtumapohjaisen yritysarkkitehtuurin (event-driven enterprise), jossa yrityksen keskeinen ohjausarkkitehtuuri perustuu järjestelmiin, jotka viestivät tilanmuutoksista avoimesti väylän välityksellä.
Rajapintapalvelut ja API Management
Yksinkertaisimmillaan integraatiokerrokset koostuvat vain ennalta määritellyistä tiedonsiirtotyökuluista - esimerkiksi datan hausta, muotomuunnoksesta ja edelleenvälityksestä.
Yhä useampaan integraatiototeutukseen rakennetaan kuitenkin jo alusta alkaen jonkinlainen API-arkkitehtuuri: kyky avata tietovirrat ohjelmointirajapintojen kautta jatkokäyttöön.
Rajapintasuunnittelu sisäiseen käyttöön on yleensä suht' yksinkertaista ja teknistä, kun taas kumppaneille tai peräti avoimeen julkiseen käyttöön julkaistaessa rajapintasitoumukset, datan hallinta ja suorituskyvyn seuranta muodostavat aivan oman ongelmavyyhtensä.
Virtaava data
Lähtökohtaisesti liiketoiminta on reaaliaikaista, joten datavirtojenkin kannattaa olla. Ääriesimerkki tästä on virtaava data - esimerkiksi sensoreilta saatava jatkuva mittaustieto.
Tällaisen datan käsittely integraatiokerroksessa vaatii usein aikasarjamuokkausta: useimmat järjestelmät eivät tarvitse lämpötilatietoa sekunnin välein, vaan esimerkiksi tunnin keskilämpötila saattaa riittää liiketoimintatarpeisiin.
Hyvin suunniteltu integraatioalusta mahdollistaa myös virtaavan datan analytiikan ja jalostamisen, jolloin kohdejärjestelmille voidaan välittää vain tarvittava osa tiedosta. Tämä säästää sekä kuormituksessa että kustannuksissa.
Raportointi ja valvonta
On kyse eräajoista, integraatiotyönkuluista tai rajapintakutsuista, integraatioliikenteen valvonta on kriittistä. Mikäli data ei kulje, vaikutukset ovat usein sekä yllättäviä että hintavia.
Rakennamme Azure Integration Servicesin ja Azure Monitorin päälle valvontaratkaisuja, jotka tuottavat sekä selkeitä seurantanäkymiä että myös tarvittaessa vaikkapa tekstiviestihälytyksiä tai nostoja muutoin käytössä olevaan palvelunhallintajärjestelmään (esim. ServiceNow).
Monissa ympäristöissä integraatioiden paras valvoja on prosessin omistaja itse. Tällaisissa tlianteissa toteutamme usein valvontaa varten erillisen Power BI -pohjaisen visualisoinnin, jolloin integraation perusongelmien tunnistaminen onnistuu myös ei-tekniseltä henkilöltä.